Битови газови котли - видове и предназначение

14 Ноември 2018
By : Mega engineering
Категория : Газови котли

Газовите котли за източник на топлина,  гореща вода и комфорт в дома. Отоплението с газов котел е един от най-популярните и достъпни начини. Има различни газови котли на вид, които могат да подхождат на всеки интериор, но според тяхното предназначение те биват битови газови котли и промишлени газови котли.

Битови газови котли

Битовите газови котли се разделят на два основни типа: кондензни и конвенционални. Конвенционалните котли в днешно време се изместват напълно от  кондензните газови котли. При кондензните газови котли консумацията на газ е по-малка, в сравнение с конвенционалните. При тях коефициентът на полезно действие е по-високо, благодарение на получилият се конденз, от който се получава остатъчна енергия, която се използва за отдаване на отоплителна мощност. Битовите газови котли са един от най-икономичните и изгодни варианти за отопление. Битовите газови котли създават отоплителна мощност от 12 до 35 KW.

Кондензните котли също се разделят на два типа: едноконтурни и двуконтурни. Разликата между тях е избора на начин за подгряване на битовата гореща вода – в проточен топлообменник или в отделен обемен газов бойлер.

Едноконтурните газови котли са предназначени само за отопление. При тях отдаваната топлинна мощност към съществуваща водна система, която може да бъде: за подово отопление, за радиаторен тип или подгряване на бойлер за битова гореща вода.

Двуконтурните газови котли могат да подават отоплителна мощност не само към съществуваща водна отоплителна система, а и осигуряване на БГВ на поточен принцип, посредством втория контур на газовия котел.

Двете важни характеристики при избор на газов котел са Икономичност и Мощност на котела.

Коефициентът на полезно действие е параметъра, който определя икономичността на котела. Мощността е друг важен параметър при избора на газов котел, от нея зависят както комфорта, така и месечните разходи за природен газ. Заради това определянето на мощността на котела трябва  да бъде доверено на професионалист. Мощността на котела трябва да бъде достатъчна за обезпечаването на отоплението и производството на топла вода, но ако монтирате прекалено мощен котел, рискувате разходите Ви да се увеличат.

Ние от фирма Мега Електроникс създадохме свое подразделение за изграждане и монтаж на газови съоръжения и връзки през 2013 г. За времето до днес ние имаме множество реализирани проекти, като това се дължи на натрупания отпит в областта на газоизграждането, сертифицираните ни служители и голям кадров капацитет.